Marka : MODD/group
Tarih : 13.10.2015

BASIN BÜLTENİ / TÜRKİYE’DE REKLAM AJANSLARININ GELECEĞİ

TÜRKİYE’DE REKLAM AJANSLARININ GELECEĞİ

Girişimci reklam ajansı MODD/works’ün Ajans Başkanı Cem Has Türkiye’de reklam ajanslarının geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Alışılagelmiş reklam ajanslarından farklı olarak, tam hizmet reklam ajansı anlayışının yanı sıra startup projeleri geliştirerek yatırımcılarla bir araya gelen yeni nesil reklam ajansı MODD/works’ün Ajans Başkanı Cem Has, önümüzdeki 10 yılda Türkiye’de reklam ajanslarının nasıl şekillenmesi gerektiğini anlattı.

“Gelişmiş ülkelerde reklam ajansları çoktan kabuk değiştirmeye başladılar”

Geleceği şekillendiren bilgi ekonomisi Silikon Vadisi’nde gördüğümüz gibi startuplar ve yeni projeler üzerine kuruluyor. Günümüzde bir fikir üzerinden yola çıkan girişimciler 1 yıl gibi kısa sürede milyar dolar seviyelerine ulaşan bir kazanç elde edebiliyorlar. Bu sayede 20 - 30 yılını reklam sektörüne adamış olan kişi veya ajansları da maddi açıdan ve prestij açısından geride bırakabiliyorlar. Hızla kabuk değiştiren, tüketici alışkanlıklarının bu denli değişim gösterdiği günümüz dünyasında aslında iyi ve kalıcı bir fikrin önemi giderek artıyor. Girişimcilik aslında 10 - 15 yıldır Avrupa ve Amerika’da ciddi anlamda ilgi görüyor. Ancak bu gelişme maalesef Türkiye’de 2 - 3 yıldır daha geniş bir kitle tarafından ilgi görüyor. Gelişmiş ülkelerde reklam ajansları çoktan kabuk değiştirmeye başladılar bile. Birçoğu kendi bünyelerinde startup bölümleri kurma girişimlerine başladı. Biz de bu değişimi gözlemleyerek, 2015 yılından itibaren startup bölümümüz ile hem kendi projelerimizi hem de müşterilerimiz ile farklı fikirler üzerinden projeler geliştiriyoruz. Bu bağlamda global arenada daha efektif yer almak için geçtiğimiz ay Hong Kong ofisimizi açtık. İlerleyen günlerde de Londra ve Kaliforniya’da ofis açma girişimlerimiz olacak.

“Çabuk tüketilen fikirler üretmek ajansları KOBİ olmaktan öteye götürmez”

Reklam ajansları aslında fikir üreten ve birçok konuya farklı bakış açılarıyla yaratıcı etkileşimler geliştirebilecek kapasitedeki ekiplerden oluşmalarına rağmen Türkiye’de özellikle “videocuklar” üreten ve son kullanma tarihi yakın, kısa ömürlü kampanyalarla bir “KOBİ” olmanın dışına çıkmıyor. Tabi ki reklam üretelim ve geçimimizi sağlayalım fakat bu klasik reklam üretme zihniyeti, koşu bandında koşmaktan farklı değil. Bizi bir yere götürmeyecek ve yerimizde saydığımız gibi birde yorulmuş olacağız. Ajanslar yıllık planları dahilinde gelirlerinin bir kısmını startup projelerine yatırım yaparak, kendilerine gençlik ve dinamizm aşısı vurup, farklılıklarını reklamlar ile değil, daha uzun süre yaşayacak olan startup girişimleri ile ortaya koyabilirler.

“Aslında fikir fabrikaları biziz”

Ajanslar, reklam hizmeti verdikleri müşterilerin ürün ve hizmetlerine dair sadece konvansiyonel reklam araçlarını değil de, tüketici ile daha çok bağ kurabilecekleri ve değeri çok daha fazla olan girişimler üretebilirlerse, inanıyorum ki kazan kazan ilkesi çerçevesinde uzun soluklu çalışmaları daha mümkün olacaktır. Çok hızlı tüketilen reklamlar yerine tüketiciyle daha uzun soluklu ilişki sağlayabilecekleri bir fikir yaratmayı tercih edebilirler. Örneğin, dünya genelinde yaygınlaşan Uber, Periscope gibi dev projeler dışında Türkiye’de Yemek Sepeti, BlaBla Car, Temizlikyolda ve Bukoli gibi şirketler bir reklam ajansıyla aynı çatı altında birbirine fayda sağlayacak şekilde çalışabilir. Gelişen bilgi ekonomisi ve startup teknolojisinin yükselişine reklam ajansları seyirci kalmamalı, kendi girişimlerini veya müşterileri için ortak girişimleri hayata geçirmek için harekete geçmeliler. Çok kısa sürede milyar dolar değerine ulaşan şirketlerin, yıllarını sektörüne harcamış ajansları ezercesine geçmesi ve biz reklamcıların buna seyirci kalması garip değil mi?

MODD/works Hakkında

2010 yılında kurulan yeni nesil reklam ajansı MODD/works, bünyesindeki 23 kişilik kreatif ekip ve özel dekore ettiği kendi ofis binası ile harika bir çalışma ortamına sahip. Bugüne kadar 130’un üzerinde markaya hizmet veren MODD/works, 2014 yılında birlikte çalıştığı markalara çeşitli mecralar kullanılarak yaklaşık 8 ila 10 milyon Türk Lirası iletişim harcaması gerçekleştirdi. Türkiye’deki alışılagelmiş reklam ajanslarından biraz daha farklı olarak MODD/works, tam hizmet reklam ajansı anlayışının yanı sıra, kendi özel startup projelerini geliştiren MODD/startup bölümünü de 2015 yılı itibari ile aktif hale getirdi. En geç 2016’nın ilk çeyreğinde uluslararası iki ofis daha açmayı planlayan MODD/works, bu şehirlerde de yine reklam ajansı ve startup fabrikası olarak hizmet verecek ve global bir yatırımcı ağı ile birlikte projelerini geliştirecek.